Koncerti 2002


001 – 2002. g. 29. jūnijs – Crvena Zvezda Party, Jaunpils, Latvija
*** –  2002. g. 28. augusts – Faith and Devotion Party, Gunaspirts, Jelgava, Latvija
002 – 2002. g. 18. oktobris – DM Breathing in Fumes Party, Freda Kambari, Jelgava, Latvija
*** – 2002. g. 8. novembris – Ansambļa “Jaunākie Jēri” koncerts Jelgavas Kultūras namā, Jelgava, Latvija
003 – 2002. g. 21. decembris – Melnā Zirga Atvadu Nakts, Freda Kambari, Jelgava, Latvija

***

001 – 2002. g. 29. jūnijs – Crvena Zvezda Party, “Apsaujas”, Jaunpils, Latvija

Pirmais STandART koncerts. Pasākums ar Zivju Bāzes un Ventspils Zāles atbalstu notika pie lauku mājām Apsaujas ezera krastā, pie Jaunpils, dēvētas par Ņūkāslu. Lai viesiem būtu vairāk izklaižu, uzstājās virkne muzikālu projektu – koris Dzintars, Budēļi, Kantrī Banda, Militarna Baznica WTOPM, reperis Liepa. Pārsvarā bija vieni un tie paši cilvēki, kuri uzstājās dažādos tērpos un spēlēja dažādus mūzikas instrumentus. Viens no spilgtākajiem bija grupas Koiras (Jyväskylä, Somija) priekšnesums. Savas Pūt, Vējiņi! tūres ietvaros viņi ap pusnakti ieradās laivā pār ezeru, ar airi pa priekšu iznāca no krūmiem un uzstājās viscaur tērpti zvērādās.

STandART (tobrīd vēl ar nosaukumu Marta Ausma) uzstājās, izmantojot pašu veidotus video. Vokāla partijas izpildīja uz maiņām Kalvis Kluburs un viņam ļoti līdzīgā māsīca Anita Ma**a. Vēlāk par tradīciju kļuva naudas mešana Anitai uz skatuves, dziesmas Lielās Atlaides laikā. Grupas nosaukums vēl bija Marta Ausma (par godu 2001. g. pašu uzņemtajai filmai) un STandART bija rīkotāju apvienības nosaukums, kas arī figurēja uz plakātiem, taču vēlāk tika izlemts visas aktivitātes apvienot zem viena nosaukuma.

Šajā pirmajā grupas sastāvā, neskaitot Kalvi,  ietilpa Kaspars “Kņazs” Stāmers (sintezators), Ģirts Vizbulis (ģitāra), Valdis Šteinhards (trompete), Linda “Zars” Karčevska (flauta), Dj Momentz (sempli). Koncerta laikā kāds fans juta līdzi, lēkdams ar airi rokās.Kad koncerts it kā bija beidzies un fani pārsaluši, Kņazs viens pats bija gatavs vēlreiz nospēlēt dziesmu Tālbraucēja Šofera Sapnis, lai gan viņa baudīto dzērienu daudzums lika šaubīties, ka tas varētu izdoties klausāmi. Brīdī, kad Kņazs pieteica dziesmu mikrofonā, no publikas atskaneja izmisuši saucieni: “Nē, Kņaz, lūdzu, nē! Pietiek!” Arhīvos saglabājies arī pasākuma video ieraksts.

Pēc “dzīvajiem” koncertiem skanēja galvenokārt Depeche Mode, The Cure, De/Vision un Jumpravas ieraksti. Varēja arī vērot mēnesi iepriekš iznākušo Depeche Mode DVD – One Night In Paris. Visspilgtāk laikam atmiņā palikuši laikapstākļi – pa dienu lietus, naktī sals.

01 Lauks, Kurā Es Nomiru (STandART vēlāk izmantoja nosaukumu pavisam citai dziesmai – “The Field Where I Died”)
02 Ze Amols (agrīnais “Gadatirgus” (The Wonderful Fair))
03 Kykywka (Kino cover)
04 Lielās Atlaides (The Great Absolution)
05 Ausmas Dziesma
05 Bišu kāpt (feat. Ludmila)
06 Pelēkais Ritms
07 Gliemezis (feat. Ludmila & Līva Nasteviča)
08 Tālbraucēja Šofera Sapnis (Fernfahrertaum)
09 Apčakarētājs / Mīlestības Dziesma
10 Būtībā Man Vienalga (agrīnais “Seven Times”)

Foto Galerija

***

*** –  2002. g. 28. augusts – Faith and Devotion Party, Gunaspirts, Jelgava, Latvija

Pasākumā neviena grupa nekoncertēja. Šis vairāk bija pikniks – diskotēka dārzā. Audio un video formātā tika baudīta Depeche Mode daiļrade, par ko rūpējās Dj Momentz un Dj Melnais Zirgs. Noritēja zināšanu konkurss, kurā sīvā cīņā finālā Elīna Kondrāte uzvarēja mazo Līvu Nasteviču. Liela atsaucība no publikas, un prieks par netipiski labajiem laikapstākļiem. Meitenes palīdzēja sadalīt atnestos “groziņus” un drīz izveidoja savu saimniekošanas apvienību Vāveres.

***

002 – 2002. g. 18. oktobris – DM Breathing in Fumes Party, Freda Kambari, Jelgava, Latvija

Depeche Mode un STandART audio un video baudīšana notika lielā, bet vēl neapdzīvotā un samērā vēsā privātmājā. Skatuve tika iekārtota nosacītajā virtuvē, bet skatītāji varēja notiekošo vērot no lielās istabas. Starp citu, apmeklētāju skaits: 39 (jā, mums ir palikuši piereģistrēti arī vārdi un uzvārdi 🙂 Pasākumu uz laiku apmeklēja arī tikai mēnesi jauna apmeklētāja – Marta Elza.

Vienā no istabām tika iekārtota Dāvja Bojāra fotoizstāde. Dāvis šajā laikā palīdzēja ar datoru uzlabot filmu “Marta Ausma”, ko arī bija iespēja noskatīties. Vakaru ievadīja duets no Sprikstelēm – Aivis un Maruta – ar dziesmu “Would you dance, ib…?”. Tad sekoja somu grupa “Koiras”, kas izpelnījās vētrainus aplausus. Tad uzstājās STandART (uz afišas grupas nosaukums pēdējoreiz vēl bija”Marta Ausma” un STandART bija pasākuma rīkotāji). Pēdējoreiz grupā dziedāja Anita Ma**a, bet pirmoreiz bija iesaistīti divi sintezatori vienlaikus (Kalvis, Kņazs), basģitāra (Jānis Indriks) un bungas (Silvestrs Kluburs).  Nakts otrajā pusē skanēja “Depeche Mode”, “De/Vision”, “Camouflage” u.c. ieraksti – par to rūpējās Dj Momentz un Dj Melnais Zirgs. Nakts bija nežēlīgi auksta, tomēr patīkami atcerēties. Varbūt iemesls tam ir kāda “Koiru” dalībnieka nesakarīgās vārsmas un sāgas rīta agrumā… No pasākuma ir saglabājies video ieraksts.

01 Intro (lidmašīnu rūkoņai līdzīgas sintezatora skaņas)
02 Ze Amols (agrīnais “Gadatirgus” (The Wonderful Fair))
03 Ausmas Dziesma
04 The Bottom Line (Depeche Mode cover)
05 Lielās Atlaides (The Great Absolution)
05 Laidies (Instrumental)
06 Būtībā Man Vienalga (agrīnais “Seven Times”)
07 Tālbraucēja Šofera Sapnis (Fernfahrertaum)
08 Tora! Tora! Tora! (Depeche Mode cover)
09 Mans Svētums (My Holiness)

Foto Galerija

***

*** – 2002. g. 8. novembris – Ansambļa “Jaunākie Jēri” koncerts Jelgavas Kultūras namā, Jelgava, Latvija

Tābrīža populārākā katoļu jauniešu ansambļa koncerts Jelgavas Kultūras namā pulcēja ap 400 cilvēku no dažādām Latvijas malām. Koncertu rīkoja STandART  kopā ar katoļu ansambļa pārstāvjiem.

***

003 – 2002. g. 21. decembris – Melnā Zirga Atvadu Nakts, Freda Kambari, Jelgava, Latvija

Mēģinot sarīkot pavisam nelielu pasākumu, izdevās viens no jaukākajiem. Sadarbībā ar Zemgales Impērijas Kultūras pārvaldi tas notika Freda Kambaros – galdnieka darbnīcā, kur bija ļoti silts un dažādās darbmašīnas  radīja pievilcīgu noskaņu. Melnais Zirgs ir mitoloģisks tēls STandART aprindās, kam piedāvāts Visuma Valdnieka un Zemgales Imperatora statuss.  Un galu galā izskaņai tuvojās 2002. gads – Melnā Zirga gads. Tādēļ Melnais Zirgs visus aicināja pie sevis uz eglīti..

To celebrate the fact
That we’ve seen the back
Of another black…
Horse

Neliela eglīte bija ienesta arī Freda Kambaros. Ik pa brīdim gaisā bija manāms kāds mistisks balons. Viesiem bija iespēja pie augsta galdiņa stāvus uzspēlēt šahu. Iedvesmai blakus atradās ar gaismiņām vainagota liela Melnā Zirga galva. No koka.

Ieeja bija ar īpašiem, melniem un grūti noviltojamiem ielūgumiem, kuri melnos konvertos tika piegādāti katram viesim pēc iespējas noslēpumaināk. Katram bija jāpaņem līdz “groziņš”, vēlams ar auzu cepumiem, un jebkāda stila mākslas darbs par tēmu “Melnais Zirgs”. No šiem darbiem ar dažādām darbmašīnām pilnajos gaiteņos tika izveidota izstāde, un katrs varēja nobalsot par, savuprāt, labāko darbu. Darbiem bija pievienoti numuriņi. Lai gan plašumā vērtās dažādas aģitācijas un numuriņu mainīšanas, tika noskaidrots arī īstais uzvarētājs – Valdis Šteinhards.

Vakaru ievadīja STandART uzstāšanās, kura izdevās ievērojami labāka par grupas iepriekšējiem koncertiem. Bez vokāla (Kalvis), taustiņiem (Kņazs), sampliem (Dj Momentz), bungām (Silvis), ģitāra (Jānis Indriks), STandART sastāvam bija pievienojies skrīveris Modris Matisāns, pamīšus strinkšķinot ģitāru un basģitāru. Atsevišķās dziesmās palīdzēja arī Valdis Šteinhards (trompete) un viņa jaunākā māsa Evija (vijole). Kāds “akls” vīrs dalīja apmeklētājiem baltmaizi.

Vēlāk viesi tika acināti pie Vāveru un Jāņa un Daces ģimenes aprūpētā galda. Arī nepazīstamie cilvēki sāka atraisīties, iesaistīties sarunās un iejusties vakara noskaņās (apmeklētāju skaits: 27). Pēc cienasta telpās tika ienests vismaz pāris metrus garš gaiši melns zirgs no papīra (paldies Vāverēm!), uz kura viesi varēja atstāt savus novēlējumus Melnajam Zirgam.

Kamēr ciemiņiem vēl bija pilnas mutes, viņi varēja vēŗot savdabīgu performanci – telpas vidū tika uzstadīts paaugstinājums un uz tā krievu TV aparāts, kurš vismaz pusstundu tika regulēts, un tad noņemts. (Iemesls – nevarēja pieslēgt video un parādīt speciālu video par zirgiem ziemā – tie paši kadri, kas 2010. gadā ir iekļauti STandART dziesmas Pioneers video klipā).

Vakara gaitā bija iespēja vērot vairākas uzstāšanās. Vispirms jāmin projekts Stories Of Old – divu dažādu tekstu vienlaicīgi, drūmi lasījumi no grāmatām vēl drūmāku basu un vijoles pavadībā, iesaistoties arī traģiskam sieviešu vokālam. Vēlāk valoda mainījās no latviešu uz angļu, vācu, franču, krievu, serbu, poļu, latgaļu, līdz uzstāšanās tika pārtraukta ar vētrainiem aplausiem. Ciemos bija ieradies viens no somu grupas Koiras dalībniekiem Bioslavs Maukalainens, kurš ar lecīga tulka palīdzību stāstīja par ceļojumu uz Japānu, somu valodas pulciņiem Somijā un Latvijā, kā arī iepazīstināja ar savu draugu no Džūkstes – Pura Vellu (Mr. Pure Wells). Tad viņi kopīgi vienojās baisā dziesmā un pazuda.

Viesiem arī tika dota iespēja pie mikrofona sniegt liecības par Melnā Zirga klātbūtni viņu dzīvē. Šajā un vēl citos brīžos pasākumā paniku centās sēt kāds jukušais, tērpies maskā, apgalvojot, ka viņš ir Melnais Kamielis. Apsardzes vīri ik reizi izmeta viņu pa durvīm. Kādā pavisam maziņā telpā tapa arī spontāna īsfilma par to, kā Melnais Kamielis ielaužas Boba Mārlija vakarā un liek sajukt visiem prātā. Par šī video un visa vakara iemūžināšanu videolentē jāpateicas Laurai Zvilnai.

Ilgi šaubījāmies par konkursa Drūmākā deja lietderību, taču pēdējā brīdī pieteicās 3 pāri. Katram bija jānodejo deja atsevišķi, kā nu katrs drūmāko deju saprot, un nobeigumā bija jādejo kopdeja. Tad pāru sniegumu vērtēja žūrija. Uz solo numuriem skanēja depresīvi skaņdarbi (kurus konkursa dalībnieki iepriekš nezināja), piemēram, Depeche ModePimpf, Black Day, bet kopdeja aizritēja KraftwerkThe Robots skaņās. Uzvarēja Kņaza un Ievas Čemodānos pāris, kas sevi pasniedza īpaši depresīvi, gan deju placī, gan ārpus tā, kad bija jāvēro citi pāri un jāpārdomā savs priekšnesums.

Nakts aizritēja ātri, un ap 4-5 rītā pēdējā aktivitāte bija Kalvja un Modra akustiskā uzstāšanās ar Depeche Mode, Boba Mārlija, Red Hot Chili Peppers u. c. dziesmām, tostarp arī dziedājumu Esi Sveicināts, Melnais Zirgs latīņu valodā. Jāpiezīmē, ka Modris bija ieplānojis nākamajā rītā doties ar stopiem uz Prāgu, taču beigās nolēma uzkavēties Jelgavā dienu ilgāk.

STandART

01 Intro (Emigration)
02 Ausmas Dziesma
03 Mans Svētums (My Holiness)
04 Lielās Atlaides (The Great Absolution)
05 Laidies
06 Condemnation (Depeche Mode cover)
07 Ze Amols (agrīnais “Gadatirgus” (The Wonderful Fair))
08 Būtībā Man Vienalga (agrīnais “Seven Times”)
09 Tālbraucēja Šofera Sapnis (Fernfahrertraum)
10 Pāvi
11 Mīlestības Dziesma
12 Kykywka (Kino cover)
*
13 Condemnation (Depeche Mode cover)

MODRIS & KALVIS (acoustic)

01 Dream On (Depeche Mode cover)
02 The Bottom Line (Depeche Mode cover)
03 My Friends (Red Hot Chili Peppers cover)
04 Personal Jesus (Depeche Mode cover)
05 No Woman No Cry (Depeche Mode cover)
06 Ze Amols (agrīnais “Gadatirgus” (The Wonderful Fair))
07 Apčakarētājs
08 Gliemezis
09 Būtībā Man Vienalga (agrīnais “Seven Times”)
10 Ave Equus Negrus
11 Bišu kāpt
12 No Woman No Cry (Bob Marley cover)

Foto Galerija